«Pandèmies»

«Pandèmies», de Gusia Kulik i Tomek Zarnecki (Editorial Thule)

Llegint aquest llibre aprenem molt d’un tema insòlit narrat amb anècdotes curioses, paraules comprensibles i unes il·lustracions que descriuen molt bé el que s’explica.

El recorregut comença amb la grip i acaba amb la Covid-19, i entremig sabrem de la pesta, l’ebola, la verola, la sida, el tifus i altres pandèmies.

Fa un recorregut històric farcit d’anècdotes curioses, ens presenta víctimes famoses de determinades malalties, els inventors de les vacunes i els antibiòtics, les supersticions, els costums de diferents cultures, etc. Trobareu respostes a preguntes del tipus: Pot una picada de mosquit matar una persona? De debò «vacuna» ve de «vaca»? Beure llet pot provocar tuberculosi? I altres curiositats.

Una obra amena amb un disseny gràfic molt dinàmic.«Sentiments trobats», de Gustavo Puerta Leisse i Elena Odriozol (Ediciones Modernas El Embudo)

És un compendi d’emocions, ben escrit i perfectament maquetat. Gran llibre. Per a infants i per a adults.

Són setze pàgines dividides en dues parts. A la part superior, il·lustracions d’una casa dividida en quatre pisos i a cada pis quatre habitacions on podem veure qui hi ha, qui entra i qui surt. La part de sota és un text que aborda un sentiment, cadascuna d’elles. Així, la primera ens parla de la nostàlgia, la segona de l’empatia, la tercera de la por, etc. Són uns textos breus que es relacionen o es poden relacionar amb les històries que veiem a la part superior.

És un bon llibre per tractar les emocions que de vegades no se saben expressar. També ens ajuda a reflexionar sobre com podem ser feliços, a fer-nos autoexamen de les nostres actuacions, a veure les coses amb uns altres ulls. «Viure», de María González Reyes (Pagès)

Es tracta de 68 relats aparentment sense lligam entre ells però que tenen una segona capa que els uneix. Bé, de fet són dos grans temes que van planant pels relats: el feminisme i l’ecologisme.

Diu l’autora que es tracta d’entendre que la vida no és una certesa, «de saber que el futur de moltes espècies, inclosa la nostra, depèn dels verbs als quals dediquem el nostre temps. Destruir o cooperar. Contaminar o cuidar. Acaparar o repartir. Gaudir. Estimar. Riure».

Cada relat comença amb un verb i cada pàgina ens obre possibilitats de reflexió i conversa, empenyent-nos a ser millors persones. Si el professor John Keating (Robin Williams) de la pel·lícula «El club dels poetes morts» hagués tingut aquesta joia a la mà, de ben segur que l’hauria fet llegir als nois de l’escola Welton.

L’editorial anglesa Nosy Crow ha publicat en obert un llibre per a infants sobre el coronavirus, amb l’objectiu d’apropar-los el coneixement sobre aquesta pandèmia i ajudar-los a entendre situacions quotidianes que els toca viure. El llibre està escrit per Elisabeth Jenner, Kate Wilson i Nia Roberts, autores d’altres llibres per a infants, i il·lustrat per Alex Scheffler, que segur que reconeixereu pel seu Grúfal.

El llibre Coronavirus: a book for children explica, de forma senzilla, com es trasmet la malaltia, com es pot prevenir i tractar. I fa un pas més: explica per què cal estar confinats, què podem fer quan hem d’estar a casa tants dies seguits sense sortir  i mostra als lectors situacions quotidianes d’avui, com les estones d’avorriment o de teletreball dels pares o els sentiments de ràbia, d’enuig, de tristesa o de preocupació que pot ser que tinguin.

1 Comments

Comments are closed.